College uitvoeringsprogramma

College uitvoeringsprogramma 'Samen bouwen aan Lingewaard'

Goed wonen

Met de deelname aan de regionale Woondeal en de vaststelling van onze nieuwe Nota Wonen is een belangrijke basis gelegd voor de versnelling van onze woningbouwopgave. Voor onze gemeente blijft de behoefte aan woningen onverminderd groot. Er ligt nu een planning voor circa 1500 nieuwe woningen voor de periode tot 2030. Er vindt vroegtijdig overleg met provincie en regio plaats over planrealisatie. Op het gebied van versnelling en stikstofproblematiek helpen provincie en Rijk om de productie van woningen op gang te houden. Voor particuliere woningbouwinitiatieven zijn beleidsregels opgesteld om realisatie van woningen te vereenvoudigen. Die verruiming heeft inmiddels al geleid tot herbeoordeling en overleg over zeven eerder ingediende initiatieven. In 2020 verdubbelde het aantal opgeleverde woningen van 91 naar 208. In alle kernen zijn woningbouwprojecten in ontwikkeling, waarbij aandacht voor de doelgroepen starters en ouderen geborgd is en betaalbare koop en huur onderdeel is van het beleid. Om de kernvoorraad aan sociale huurwoningen te vergroten worden corporaties ook betrokken bij het uitwerken van nieuwe plannen. Daarnaast startte in april 2021 de wooncoach voor senioren om een betere doorstroming te bereiken.  

Ontwikkelingen
Om een betaalbaar en aantrekkelijk woonaanbod in Lingewaard te realiseren, neemt het belang van regionale en lokale afspraken over verstedelijking en bereikbaarheid toe. Binnen de nieuwe regionale samenwerking (de Groene Metropoolregio) worden afspraken gemaakt over verstedelijking van de regio. Ook over bereikbaarheid en mobiliteitsmaatregelen maken we in regionaal verband afspraken. Het belang van het middengebied tussen de twee steden Arnhem en Nijmegen neemt door de verdere verstedelijking toe. Lingewaard vormt met haar groene karakter en haar ruimte voor wonen, recreatie en bedrijvigheid een belangrijke schakel in de ontwikkeling van de Groene Metropoolregio. Samen met Overbetuwe stelden we een visie op het middengebied op.
Vanaf 1 juli 2022 treedt de Omgevingswet in werking. De afgelopen jaren zijn de voorbereidingen getroffen om de wet adequaat in te voeren. De verwachting is dat nieuwe procedures en werkwijzen extra aandacht blijven vragen. Ook gaan we in 2022 de Lingewaardse Omgevingsvisie vaststellen.
Vanaf 2020 zien we een verbetering in het afvalscheidingsgedrag van onze inwoners. Hierdoor wordt de container voor het restafval per jaar minder vaak aangeboden en zijn extra investeringen nodig in inzamelvoorzieningen. Dit heeft ook in 2022 financiële consequenties voor de afvalstoffenheffing. Meer hierover is opgenomen onder Lokale heffingen in het hoofdstuk Paragrafen.

Deze pagina is gebouwd op 06/15/2021 12:41:59 met de export van 06/15/2021 12:35:26